Terug naar overzicht

Toekomstbestendige industrialisatie

14 december 2023

Toekomstbestendige industrialisatie bekrachtigd alles waar Aer voor staat. Met het nieuwe woonconcept Aer heeft Dura Vermeer de eerste stappen gezet richting een nieuwe standaard voor conceptmatige woningbouw. Maar ‘de toekomst van wonen’ vraagt ook om ‘de toekomst van productie’.

Thumb Virtual Factory

Toekomstbestendige

INDUSTRIALISATIE

Auteur: Koert Terhürne, directievoorzitter bij Dura Vermeer  

Met het nieuwe bio-based woningconcept Aer heeft Dura Vermeer de eerste stappen gezet richting een nieuwe duurzame standaard voor conceptmatige woningbouw. De manier waarop we al tientallen jaren bouwen is hiervoor compleet opnieuw ontworpen, van fundering tot en met de voordeur. Maar daar zijn we niet gestopt. Want ‘de toekomst van wonen’ vraagt ook om ‘de toekomst van productie’. Ik vertel je graag hoe toekomstbestendige industrialisatie een belangrijke rol speelt in alles waar Aer voor staat.  

Als je aan de slag gaat met een nieuw woonconcept dan zijn de meeste basisthema’s gelijk gebleven ten aanzien van tientallen jaren terug. We willen betaalbare en kwalitatieve woningen bouwen die flexibel ontwikkeld en snel gebouwd kunnen worden. De grote verandering die ons uitdaagt om het écht anders te doen is duurzaamheid. Want doorbouwen op de manier waarop we dat al tientallen jaren doen kan op den duur niet meer. Om woningen te bouwen met een kleine, of zelfs zonder, voetafdruk moet het roer om.   

Tijdens de validatie van de bovenstaande thema’s kwamen we er al snel achter dat we niet voldoen met ‘alleen’ een nieuwe standaard voor woningbouw. Het vraagt ook om een hernieuwde blik op productie. Daarom geeft Dura Vermeer naast de lancering van Aer ook antwoord op de vraag naar toekomstbestendige industrialisatie. We noemen het: Virtual Factory.  

Gebaseerd op DNA 
Bij Dura Vermeer bouwen we nieuwe ontwikkelingen altijd op vanuit ons DNA. Virtual Factory berust daarom op belangrijke pijlers die aan de basis stonden van ons (bijna) 170-jarig bestaan: samenwerken, digitalisering en innovatie 

  1. Samenwerken 
    Samenwerken en Dura Vermeer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar samenwerken heeft ook heel erg te maken met het goede doen. Want waarom zou je bijvoorbeeld een of meerdere fabrieken realiseren als je gebruik kunt maken van alles wat er al is. Daar draait het om bij Virtual Factory. We benutten kennis en kunde van de keten.  Ketensamenwerking op zichzelf is niet nieuw voor ons, we werken al jaren samen met vaste productiepartners. Nieuw bij Virtual Factory, is de intensiviteit waarin we samenwerken. We houden het volledige productieproces tegen het licht om onze ambities kracht bij te zetten. We stellen onszelf de vraag hoe we samen productietijd, kosten, materiaalgebruik, fouten, transportbewegingen en co2-uitstoot kunnen reduceren. Dus vooral méér samenwerken om veel thema’s in mindering te brengen.
  2. Digitalisering
    Het lijkt misschien lang geleden, maar tot voor korte werden bouwtekeningen nog ‘gewoon’ gemaakt met pen en papier op enorme tekentafels. Sindsdien heeft digitalisering een enorme slag gemaakt. Wie denkt dat we ‘er nu wel een keer zijn’ heeft het mis. Bij Dura Vermeer kijken we voortdurend welke volgende stappen we kunnen zetten met digitalisering om bij te dragen aan onze hogere doelen. Voor Virtual Factory zoeken we zelfs de grenzen op. Simpel gezegd vertalen we al onze woonconcepten naar enen en nullen, zodat we in een universele taal kunnen praten met iedere machine of fabriek. Hierdoor besparen we manuren en voorkomen we eventuele productiefouten. Op basis van data worden we extreem voorspelbaar en kunnen we nauwkeurig sturen op onder andere materiaalgebruik, transport en onze voetafdruk. Daarnaast stelt het ons in staat om balans aan te brengen tussen vraag en aanbod.
  3. Innovatie 
    Een extra reden om de productieketen samen te brengen in één Virtual Factory (punt 1: samenwerken) is het bundelen van alle innovatiekracht. In dit veranderende tijdperk, waarin bouwsystemen en materialen de komende jaren volledig opnieuw worden uitgevonden, wil je niet wedden op één paard. Wendbaarheid is daarom onze sleutel tot succes, want alleen als we in staat zijn om mee te bewegen, kunnen we het verschil maken. Nieuwe ontwikkelingen omarmen we daarom met gemak in ons partnerecosysteem.  

 

Dura Vermeer Virtual Factory Logo

Toekomstgerichte industrialisatie 
Onze visie op Virtual Factory gaat dus vooral om toekomstgerichte industrialisatie. Een integraal productieproces dat eigenlijk ‘nooit af’ is. We zijn inmiddels een goed jaar onderweg en de eerste resultaten zijn geboekt. Denk hierbij aan reductie van manuren aan de productiekant. Onze modellen hoeven niet meer ‘overgetrokken’ te worden om ze productiegereed te maken. Vanuit ons kantoor kunnen we ‘rechtstreeks afdrukken’ op de machine van een productiepartner. Maar we zijn er nog lang niet, dit is slechts het begin. De ontwikkelroute van Virtual Factory voor de komende 10 jaar wordt op dit moment afgerond. Hierover binnenkort meer. 

Sterke focus 
Het is goed om te zien hoe alles samenkomt bij Dura Vermeer. We maken het goede doen integraal waar met onze gebiedsgerichte aanpak voor ontwikkelopgaven, duurzame woningbouwconcepten en een sterke visie op toekomstgerichte industrialisatie. Alleen zo kunnen we antwoord (blijven) geven op de thema’s die al jaren spelen - aangevuld met een sterke, urgente focus op een groene en gezonde toekomst. 

 

De toekomst van wonen, vraagt ook om de toekomst van productie