Terug naar overzicht

Aer. Bouwen wat nodig is.

14 december 2023

Wat als de meerwaarde niet in meer, maar in minder zit? Met die vraag ontstond het idee van Aer in de voorhoofden van gedreven Dura Vermeer engineers. Doel: goed doen én met de technologie van morgen, vandaag al meer mogelijk maken.

Visual Dit Is AER

Van waarom

NAAR WANNEER

Het antwoord op het woningtekort in Nederland gaat niet alleen over snelheid, aantallen en betaalbaarheid maar ook over gezonder en duurzamer bouwen. Dura Vermeer’s conceptuele antwoord op ‘betaalbare duurzaamheid’ heet Aer. De wijze van productie wordt er ook volledig op aangepast. Er wordt ingezet op digitalisering en ketensamenwerking. 

Aer is circulair, bio-based en industrieel. Met dit nieuwe woonconcept bouwt Dura Vermeer een grondgebonden woning in houtskeletbouw, met een multifunctionele geprefabriceerde 3D module als kern en een flexibele plattegrond. 

Het doel is met minder milieu-impact meer gezondere woningen bouwen.

Optellen naar nul uitstoot  
De ontwikkeling van Aer sluit naadloos aan op de duurzaamheidsstrategie van Dura Vermeer - Op naar Net Zero - nul CO2-uitstoot in 2050. Aer is losmaakbaar, natuurinclusief en gedeeltelijk gerealiseerd met de toepassing van hergebruikte materialen. Met Aer realiseren we 55% minder CO2-uitstoot. Dat is geen toekomstmuziek maar Het Nieuwe Normaal. Met Aer zijn we aantoonbaar duurzaam en klaar om de gestelde Parijs klimaatdoelen van 2030 nu al te behalen. 
 
Ahmed Assad, Manager conceptueel bouwen bij Dura Vermeer licht toe: “We staan voor een maatschappelijk uitdaging in Nederland als het gaat om het tekort van betaalbare woningen. De waarom is overduidelijk, het gaat nu om wanneer. En hoe koestert het niet alleen de aarde maar ook de mens. Er is door Dura Vermeer met een andere blik naar het bouwen van woningen gekeken en naar de inrichting van onze eigen bedrijfsprocessen die ook nieuwe technologieën omarmt. “ 
 
Dé flexibele oplossing    
“De bouwwereld wordt meer en meer een innoverende markt waarin verduurzaming geëist wordt. Regelgeving wordt bepalender. Dat is een goede ontwikkeling, maar het vraagt om aanpassingsvermogen. Dat begrijpen we bij Dura Vermeer als geen ander. Daarom heeft Aer één multifunctionele geprefabriceerde compacte 3D-module als kern en heeft talloze mogelijkheden voor de gevels en indeling van de woning. Aer is dé flexibele bouwoplossing van de woontoekomst.” Voor woningcoöperaties, institutionele beleggers, ontwikkelaars en iedereen die met minder meer wil maken. “Bouwen wat nodig is, dat is onze missie”, vervolgt Assad. “  

De trend naar kleinere en middelgrotere woningen heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van Aer. De gezinssamenstelling in Nederland is de afgelopen jaren gemiddeld steeds kleiner geworden. De huidige standaard plattegronden voldoen niet altijd aan de vraag. Dit hebben we uitgebreid getoetst bij woningcorporaties en beleggers. Zo is er voor Aer een aantrekkelijke plattegrond gecreëerd en bouwen we alleen wat nodig is.” Een slimme en flexibele plattegrond, een damp-open constructie van natuurlijke materialen en een innovatieve en gebruiksvriendelijke installatie leggen een basis voor behaaglijk en gezond wonen. 

Toekomstbestendige industrialisatie 
Met Aer maakt Dura Vermeer de stap van lineaire naar circulaire woningbouw. De wijze van productie wordt er ook volledig op aangepast. Er wordt ingezet op digitalisering en ketensamenwerking. Daarom introduceert Dura Vermeer Virtual Factory; het antwoord op toekomstbestendige industrialisatie. Assad: “Zo verkennen we de grenzen van digitalisering door de woonconcepten te vertalen naar enen en nullen. Op deze manier kan er worden ‘gecommuniceerd’ met iedere fabriek óf machine: datagedreven, parametrisch en file-to-factory. Door eerst digitaal te bouwen ontstaat er inzicht in materiaalgebruik, kosten, transport en milieu-impact. Zo garanderen we betaalbaarheid, flexibiliteit én kwaliteit – volledig conceptueel gebouwd.” 

Mens en aarde in harmonie  
“Op een wachtlijst kun je niet wonen, dus we moeten sneller meer betaalbare woningen bouwen maar wel zonder de aarde uit te putten.” Voegt Marieke Mentink, Directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed toe. “Aer is hier om de harmonie van mens en aarde precies goed te krijgen. Het doel is met minder milieu-impact meer gezondere en comfortabele woningen bouwen. Het nieuwe woonconcept Aer is gebouwd op die pijlers.   

Interesse of op zoek naar meer informatie en voordelen van Aer? Schrijf je in en blijf op de hoogte.